Ști , eu îți dau zece.

  1. Iubeste , dar nu-ti transforma iubirea in propriul calau. Nu ingenunchia in fata unei iubiri ca in fata unei icoane.O iubire adevarata este menita sa te inalte, nu sa iti aplece trupul si sufletul.
  2. Iarta, dar doar atunci cand o poti face cu adevarat. Iertarea vine la timpul potrivit, dupa ce lectiile vor fi fost invatate, dupa ce durerea va fi mistuit tot ce ii era menit sa mistuie. Iarta-te si tu ca ai lasat sa se cuibareasca in sufletul tau sentimente murdare, care nu ti-au onorat spiritul si trupul. Ofera-ti darul iertarii. Apoi multumeste-le celorlalti pentru tot ce au scos mai bun sau mai rau din tine. Transforma durerea in putere si intelepciune, dar nu uita….la Timpul Potrivit.
  3. Nu-ti face casa intr-un om. Nu-ti atarna cheia de inima, deoarece va veni o zi cand acel om iti va cauta prin maruntaie si o va smulge de acolo, in graba sa de a deschide usa altor oaspeti. Cel mai bine construieste in tine, zi de zi, caramida cu caramida. Pune-ti flori la geam, decoreaza-ti peretii cu cele mai dragi fotografii. In serile reci, aprinde-ti veioza, asculta muzica sufletului tau si imbraca-ti inima in cel mai cald vesmant. Fii tu cel care deschide usa apoi, dar ai grija ca acea persoana sa intre cu pantofii curati si cu privirea senina. Ai grija ca bagajul pe care sigur il va purta sa il lase la intrare, fara nicio ezitare. Nu lasa pe nimeni sa isi puna bagajul pe masa ta, pe patul tau, in dulapul tau si nicidecum sa isi spele hainele murdare in baia ta. Fii tu cel care are cheia.
  4. Nu te transforma intr-o bifa pe lista unui om. Daca te vei stradui sa bifezi tot ce se cere acolo, cu costul pierderii propriei tale individualitati, rupe creionul, rupe lista si pleaca. Dragostea adevarata nu-ti va atarna niciun semn de intrebare de gat, deoarece va stii ca esti mai mult decat atat. Dragostea adevarata va sti ca esti o certitudine frumoasa, ce merita traita si pretuita, nu cantarita.
  5. Ai grija de vocea ta. Unii o vor iubi, altii o vor detesta. Asta sa nu te opreasca sa vorbesti tare, atunci cand vei simti nevoia. Oamenii potriviti te vor asculta la volumul potrivit si vei fi cea mai dulce melodie dintre toate.
  6. Nu ii trata pe oameni cu nuante ale adevarului. Adevarul nu este un joc de umbre si lumini, nu este o pictura in ulei si nici un puzzle pe care sa il oferi oamenilor sa il descifreze. Nu oferi jumatati de masura. Da, vei aduce fericire si vei aduce suferinta, vei fi apreciat sau condamnat, insa tu ramai adevarat. Asuma-ti adevarul si ofera-l ca pe cel mai pretios cadou.
  7. Iubeste-ti nebunia. E unica si demna de iubit, oricum ar fi ea in fata oamenilor. Nu exista nebunie mai mica sau mai mare, nu exista nebunie mai demna de validat decat alta. Exista doar oameni care o exprima si oameni care o ascund cu succes. Cei din urma vor tinde sa judece. Tu continua-ti dansul.
  8. Daca oamenii carora le-ai pus sufletul pe tava ti-au tradat dragostea si increderea, permite-ti sa suferi si sa dai cu ei de toti peretii in imaginatia ta. Furia este si ea umana, face parte din crestere. Nimeni nu te va condamna. Nu iti cere iertare pentru cat si cum suferi. Dar apoi asculta cuvintele intelepte ale unei mame sau ale unui tata, daca vei fi suficient de norocos sa le primesti : “Razbunarea cea mai mare nu va veni niciodata de la tine, facand sau dorind rau inapoi. Viata te va razbuna, cand vei fi trecut cu putere peste tot ce ti-a fost dat sa traiesti. Fericirea si iubirea de care vei avea parte mai tarziu te vor razbuna. Iti vor fi suficiente. Nimic altceva nu va mai conta. Daca vrei sa fii justitiar, condamna-te la o viata buna si fericita. ”
  9. Ai incredere in ceea ce cunosti. In unele zile te vei indoi, in altele vei putea aplica ceea ce stii deja. Nu te descuraja. Probabil lectiile au nevoie de timp sa se lipeasca de fiinta ta si sa iti dezvaluie cum sa le folosesti. Inca isi scriu manualul de utilizare. Tu acorda-le incredere si nu le diminua importanta doar pentru ca nu iti ghideaza inca pasii asa cum sperai.
  10. Fii fara frica. Fii recunoscator ca simti, tot , orice, intens, devastator, coplesitor. Sensibilitatea va fi cea mai mare binecuvantare de la natura, chiar si atunci cand iti va sfasia fiinta intr-o mie de bucati. Existenta o sa doara de multe ori, dar nu-ti dori sa fie altfel. Nu-ti trada umanitatea. Vei avea timp sa fii rece si golit de toate cand pamantul iti va spune ca e timpul sa te odihneasca in bratele sale. Pana atunci, pretuieste toate senzatiile, razi, plangi, urla, danseaza, iubeste, fie-ti dor, impiedica-te, zgarie-te, panseaza-te, fii slab, fii puternic,aduna-te, invata, deschide ochii, asculta-ti inima, asculta-ti ratiunea. Si daca vrei sa ii razi durerii in fata ….las-o sa creada ca ai murit pentru o secunda, tine-ti respiratia, dupa care trage cea mai sanatoasa gura de aer in plamani si rade-i ca un bezmetic in fata. Atunci, cand vei face asta, vei sti ca esti pregatit sa infrunti orice. Orice ar veni, orice s-ar rupe din tine, nu se va rupe suficient incat sa ramai altceva decat OM.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tradarea

Scrisoare către *EA*( part 3)

Scrisoare catre *EA* ( Part 2 )